Ipotèsi : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Luckas-bot (discussion | contribucions)
m r2.7.1) (Robòt Apondre: io:Hipotezo
Patric SANS (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 1 :
{{BesonhTraduccion}}
 
Una '''ipotèsi''' (del [[grèc ancian]] ''ὑπόϑεσις'' ''hypothesis'', compostcompausat de ''hypo'', "baj'sota" e ''thesis'', "posicion", e emai que ''suposicion'') es la premisapremissa subtendidasostenguda a un razonamientrasonament o a una demostracion.
:''«Una ipotèsi es una frase l'aquel veritat es presunta en un moment dat, l'aquel significat es además de tode dudos.» -[[Albert Einstein]]''
 
Lo sens del mot a l'origina èra una idèa inteligente o un metòde matematic capable de simplificar los cálclescalculs, mas qu'èraèran pas necesariamentnecessariament reialareals. Amb aqueste sens lo [[Roberto Bellarmine|cardenal Bellarmine]] usèt lo mot quand advertiètavertiguèt [[Galileo Galilei]] de pas tractar lo movement de la [[TierraTèrra]] coma reialreal.
Una '''ipotèsi''' (del [[grèc ancian]] ''ὑπόϑεσις'' ''hypothesis'', compost de ''hypo'', "baj' e ''thesis'', "posicion", e emai que ''suposicion'') es la premisa subtendida a un razonamient o a una demostracion.
 
Dins l'usança comuna, una ipotèsi es una idèa provisòria que la siá valor a d'èsser assolidada.
Lo sens del mot a l'origina èra una idèa inteligente o un metòde matematic capable de simplificar los cálcles, mas qu'èra pas necesariament reiala. Amb aqueste sens lo [[Roberto Bellarmine|cardenal Bellarmine]] usèt lo mot quand advertièt [[Galileo Galilei]] de pas tractar lo movement de la [[Tierra]] coma reial.
 
Dins l'us común, una ipotèsi es una idèa provisòria l'aquel valor a d'èsser acertat. L'ipotèsi exigís asíaital qu'un esforzoesfòrç de la part dels investigadoresinvestigadors per confirmarlala confirmar o negarlala negar. Dins lo [[Metòde scientific|metòde ipotetico-deductiu]], una ipotèsi i aviá d'èsser falsificablefalsificabla, e emai queamai i aviá d'èsserla posibleposibilitat declararlade la se declarar falsa, usualament a travéstravèrs dl'[[observacion]] e consequenteper consequéncia la formulacion d'una autra ipotèsi logica.
 
Lo mot "ipotèsi" es estat utilizat end'un modemòde incorrecte per l'[[ipotèsi de Riemann]], que in' aviá d'èsser pus pròpriament llamadaapelada [[conjectura]].
 
VersPer exemple, una persona que llegaqu'arriba endins un país e que vevei una feda blanca, poderíapoiriá formular l'ipotèsi que totas las fedas ded' quelaquel país seanseràn blancas.
 
Aquesta pòt èsser considerada coma una ipotèsi enper cuántçò qu' es falsificablefalsificabla, vienvalent a dire, que ne pòt èsser ensajat lo contrari: bastane versufís de veire una sola feda ded'una diversautra color.
 
De còps las demostracions matematicas vienenson enunciadasenonciadas en tres parts: '''ipotèsi''', '''tesitèsi''' e '''demostracion''', ont l'enunciatenonciat deper demostrar es pas l'ipotèsi mas la tesitèsi, las ipotèsis son en cambi las condicions endins aquellas que s'operan, que vienenson empleadasemplegadas juntasensemble alsamb los axiòmas de la teoria dins aquelonte s'opera per obtenerobténer la demostracion, aper exemple:
* Ipotèsi: siá un triángultriangle rectángulorectangle
* Tesi: [[TeoremaTeorèma de Pitagòras]]
* Demostracion: verveire las diversasdivèrsas demostracions a la vozl'encòp [[TeoremaTeorèma de Pitagòras]].
La '''tesi''' es la proposicion d'aquel se desira acertar la veritat. Lo razonamient que se desira a far per llegar a una tala veritat se llama [[demostracion]].
 
La '''tesitèsi''' es la proposicion d'aquel seque ne desira acertars'abastar la veritatvertat. Lo razonamientrasonament que se desira avòl far per llegararribar a una tala veritatvertat se llamas'apela [[demostracion]].
==Voces relacionadas==
 
*[[Tesi]]
== Vocables o concèptes relacionats ==
*[[Teorema]]
*[[TesiTèsi]]
*[[Teorèma]]
*[[Teoria]]
*[[Philosophiae Naturalis Principia Mathematica]]... vers per la posicion d'[[Isaac Newton]] en consideracion amb las ipotèsis,... "Hypotheses non fingo".
 
[[Categoria:Sciéncias matematicas, fisicas e naturalas]]