TeX : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 4 :
TeX es considerat generalament com lo melhor biais de compausar de documents que contenon de formulas matematicas, mai es utilisat tanben per compausar de documents de naturas fòrça divèrsas, per exemple de tèsis d'istòria o d'edicions criticas. En particular, pòt servir a compausar d'expressions matematicas dins lei paginas de [[Oiquipedià]].
 
Donald Knuth, de l'Universitat de Stanford, comencèt de concebre TeX en 1977 perque èra insatisfach de la qualitat tipografica de son òbra ''The Art of Computer Programming''. Dins una reaccion tipica de "hacker" volent resòuvre lei problèmas d'espereu e per lo benefici de totei, comencèt de concebre son pròpri lengatge de descripcion tipografica. Se pensava que lo poiriá acabar pendent son annada sabatica, [[1978]] : s'enganèt de pas maisolament de uech ans. Lo lengatge foguèt mes au ponch e gelat (se faguèt plus ges de modificacions) aiçà vèrs [[1985]]. Dins lo prefaci de son libre ''The TeXbook'', Knuth escriu : "TeX és un sistèma novèu d'escritura de documents concebut per la creacion de libres polits, e especialament per de libres que contenon fòrça matematicas". Lo succès dau sistema foguèt immediat, ben talament que Gordon Bell escriguèt en [[1979]] : "[TeX] és potencialament l'invencion mai significativa en tipografia d'aquest sègle [...] ; en tèrmes d'importància, se poiriá situar a costat de l'imprimeriá de Gutenberg".
 
Lo biais de numerotar lei versions de TeX es pron particular. A partir de la version 3, s'aponde una decimala suplementària dau nombre π au numerò, que ansin tende vèrs π ; la version actuala es numerotada 3.14159. Aquò es un rebat dau fach que TeX es un logiciau fòrça estable e que se prevei ren que d'actualisacions minimas. Knuth a indicat que "la darriera modificacion (facha après ma mòrt)" serà de cambiar lo numerò de version en π, e que an aqueu moment totei leis errors que sobraràn seràn consideradas caracteristicas.
Recuperada de « https://oc.wikipedia.org/wiki/TeX »