Joan Bodon : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Capsot (discussion | contribucions)
Capsot (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 1 :
[[Imatge:JBoudou.jpg|thumb|250px|Retrach de Joan Bodon]]
'''Joan Bodon''' ([[Crespin]], [[Lengadòc]], [[11 de decembre]] de [[1920]]- [[l'Arbataish]], [[24 de febrièr]] de [[1975]]) es un dels [[escrivan]]s occitans del [[sègle XX]] mai coneguts e apreciats de la literatura occitana contemporanèa.
 
== Biografia ==
Linha 10 :
En 1954 participèt a la [[Santa Estèla]] que lo [[Felibritge]] celebrèt a [[Avinhon]] (eveniment que inspirèt son roman ''La Santa Estèla del Centenari'') e i recebèt lo primièr prèmi de pròsa per los ''Contes dels Balsàs'' puèi en 1956 se faguèt membre de l'[[Institut d'Estudis Occitans]].
 
En setembre de 1968, per de rasons financièras, ligadas al nombre important d'enfants (sièis) qu'aviá la familha, se n'anèt en [[Algeria]] e s'installèt a l'ArbatachArbataish coma cooperent agricòla. I moriguèt lo 24 de febrièr de 1975 en seguida d'una longa malautiá e laissèt una òbra inacabada: ''Las domaisèlas''.
 
== Las òbras de Joan Bodon ==
Linha 16 :
 
En pròsa es l'autor de romans: ''La grava sul camin'', ''Lo [[libre]] dels Grands Jorns'', ''Lo libre de Catòia''... e de contes : ''Los [[conte]]s del meu [[ostal]]'', ''Los contes dels Balsàs'' (ont nos assabenta del nom occitan vertadièr e de la sia parentat del costat de la maire amb l'escrivan [[Honoré de Balzac]])... Es tanben creador de [[poesia]]s plan sovent mesas en [[cançon]].
 
Lo ''Libre de Catòia'' foguèt revirat en catalan en 1973 per Artur Quintana e una reedicion se faguèt en 2009. L'occitanista catalan Jaume Figueras, que revirèt [[Verd Paradís]] de [[Max Roqueta]] es a trabalhar sus la traduccion dels ''Contes dels Balsàs'' que deuriá sortir lèu.
 
== L'eiretatge de Joan Bodon ==