Vertige : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Ricou31 (discussion | contribucions)
Creacion de la pagina amb « thumb|right|Movements de l'uèlh pendent una sensacion de vertige Lo '''vertige''' es un tipe d'estarbordiement pendent ... »
 
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 2 :
[[imatge:Optokinetic nystagmus.gif|thumb|right|Movements de l'uèlh pendent una sensacion de vertige]]
 
Lo '''vertige''' es un tipe d'[[estarbordiementestarbordiment]] pendent que un individú i es psicologicament sensible a una nautor quina que siá. Los simptòmas fan seguida a una disfoncion d'un [[sistèma vestibulari]] de l'[[aurelha]] intèrna<ref name=Epi09>{{en}} Neuhauser HK & Lempert T, Vertigo: epidemiologic aspects in jornal Semin Neurol, vol29, 2009</ref>. Es sovent associat a de [[soslèu]]s e als [[vomit]]s e mai a de dificultats a tenir depès o marchar.
 
== Tipes ==
DosDoas tipes de sensacions son abitualament nomenadas vertiges:
# Lo vertige vertadièr, correspondent a la sensacion rotatòria que se pòt acompanhar de signes de la linhada vagala (soslèus, taquycardia, susor freda...) sovent provocada per une percepcion de movement diferenta entre la vision e l'organ vestibulari.
# La sensacion vertiginosa, sens sensacion de rotationrotacion, amb fòrça nombreuxnombroses sindròmas clinics, sens especificitat neta, que la [[sincòpa]], l'[[Ipertension arteriala]], l'[[ipotension]], la [[fèbre]] (e mai).
 
La sensacion de malaise e d'ànsia sentidas pel un subjècte se trobant en nautnautor es un fenomèn distinctedistinct nomenadanomenat
, en [[medecina]], '''[[acrofobia]]'''.
 
== Fisiopatologia ==
La nocion de vertige es fòrçasovent associat a aquela del movement dins l'espaci. L'organ de percepcion d'aqueles movements es lo [[sistèma vestibulari]], situat dins l'[[aurelha]] intèrna. Aquel darrnièrdarrièr percep un movement qu'es mai sovent tanben percebut pels [[uèlh]]s, tale que quitamai se aquel movement se pòtposca sentir coma desagradable (per exemple, dins de [[montanhas russas]]), es pas en confliteconflicte amb l'informacion venent de la via visuala.
 
Lo vertige vent, mai sovent, del desacòrd entre lo movement vist e lo movement percebut parper l'aurelha intèrna. Se l'aurelha intèrne percep un movement non repercutat per la vision, alara, la sensacion vertiginosa se produitprodutz, avec son cortègi de soslèus.
 
Pel vertige vetadièr, n'existisson dos tipes:
# Lo vertige [[fisiologia|fisiologic]], ont la sensacion desagradabledesagradabla es provocada per la confrontacion del duo vision/vestibul amb una situacion/conformacion inabituala. Lo vertige del naut de l'escala es de classificar dins aquela categoria.
# Le vertige [[patologia|patologic]], provocat per una patologia de percepcion vestibularia o visuala, o tot lo mens parper una diferéncia entre las doas percepcions. L'anomalia de percepcion, que siá visuala o vestibulariavestibulària, pòt se pòt produire dins la percepcion coma dins la transmission neurologica d'un messatge, coma fin finala dansdins le tractament de l'informacion al nivèl dels [[cortex]] visuals e vestibularias, o encara dins lorson interrelacion.
 
== Referéncias ==