Baptista Bonet : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Capsot (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Capsot (discussion | contribucions)
Linha 3 :
 
== Biografia ==
'''Baptista Bonet''' nasquèt a Bèlagarda dins una familha nombrosa (sèt enfants) e paura, filh d'un trabalhador agricòla e d'una cordurièra. Foguèt nafrat a la guèrra e visquèt a [[París]] dins la misèria. Escriguèt sos remembres d'enfància dins ''Vida d'enfant'' que sortiguèt en 1894. Son amic [[Anfós Daudet]], que coneguèt dins la capitala francesa, ne faguèt una revirada en francés que coneguèt una brava capitada. Foguèt elegit [[Majoral del Felibritge]] en 1897. A mai de Daudet èra un amic intim de [[Josèp Lobet]], malgrat la diferéncia de trenta ans entre totes dos, e foguèt lo pairin de Mirèlha, la filha d'aqueste darrièr. Lobet foguèt son traductor en 1912 e aprèp la mòrt de Bonet son prefacièr. Publiquèt una revista ''Le Midi et le Nord'' que durèt pas gaire, coneguèt pas una capitada e mai foguèt plan criticada dins lo mitan felibrenc. En 1908 Bonet tornèt a Bèlagarda.

Aguèt una filha Emilia Bringuièr que demorava a París. En agost de 1912 se n'anèt viure a [[Bolhargues]]. Puèi aprèp la guèrra s'installèt a [[Nimes]] e participèt al movement provençatprovençal portat pel jornalista Elòi Vincent. I publiquèt ''Lo Carpan'' qu'aviá començat en 1896 e qu'acabèt lo 12 de febrièr de 1922. L'òbra foguèt jogada al teatre.
 
Moriguèt sol e paure a l'espital a Nimes lo 6 d'abril de 1925.
Moriguèt sol e paure a l'espital a Nimes lo 6 d'abril de 1925. En 1931, se portèron los cendres de Bonet a Bèlagarda e se faguèron de ceremonias a Nimes amb l'inauguracion al Mont Duplan del monument a Bonet fach per l'escultor [[Meric]].
 
== Òbras ==
* ''Vida d'enfant'' (1894)