Torre Manha : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
Capsot (discussion | contribucions)
Linha 5 :
== Descripcion ==
[[Fichièr:TorreManhaGal..jpg|thumb|350px|Dessenh de la Torre per J. Daubigny (fin del sègle XVIII)]]
Demòra actualament pas qu'una part de la torre. Se sap qu'èra nautaauta de 18 m a la fin del [[sègle IIIe siècle abans J.C]] e que foguèt auborada fins a 36 m durant l'[[epòca romana]]. Uèi mesura pas que 32,50 m. Lo mètge e umanista suís [[Thomas Platter]] que passèt per Nimes la vegèt ja parcialament desparricada en [[1596]].
 
Es compausada d'una basa octogonala, que son irregularitat s'explica per la forma de la torre de pèiras secas que encabissiá.
Una baranda coidada, d'una longor de 70 m, que ne subsistís sonque lo començament alau sud e una part de la darrièra arca, menava alau camin de ronda que corriá lo primièr nivèl. Dempuèi aquel ponch, se podiá arribar a la cortina, que se trobava al meteis niveaunivèl, alai nòrd e a l'oèst. Au-dessusEnsús d'aquel étagenivèl integrat dins l'encencha, la torre poligonala es totalementtotalament aveugle. L'accès a la terrassa, que couronnait le tout a l'origine, se fasiá puèi per un escalièr ménagé a l'interior de la torre.
Los dos darrièrs niveauxnivèls èran decorats l'un per de pilastrespilastras toscanstoscanas, l'autre, qui qu'a gaireben completament desaparegut, per de colomnas.
 
Uèi, en penetrar dins la Torre Manha se pòt veire, en négatifnegatiu, la torre de pèira seca de l'epòca preromana surque laquelledessús i es estat bastit lo monument roman.
 
== Foncion probabla de la Torre Manha ==