Joan Castanha : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Capsot (discussion | contribucions)
Capsot (discussion | contribucions)
Linha 11 :
=== Lo primièr mestièr: estampaire a Montpelhièr ===
Quand aviá 19 ans, aprèp aver començat a trabalhar quand èra adolescent dins una estampariá d'Alès, se n'anèt cercar de trabalh a Montpelhièr e venguèt [[tipograf]] en cò d'estampaires de la vila. Aqueste trabalh generèt un interès grand pels libres que menèt Julian Brabo a se cultivar d'un biais autodidacte. Del temps que demorèt a la vila clapassièra frequentèt de gents de teatre e arribèt a far de figuracion dins qualques òbras.
 
En novembre de 1880 partiguèt far l'armada e aprèp cinc meses dins una casèrna a [[Montelaimar]] foguèt mandat en [[Africa]].
== La guèrra en Tunisia ==
En novembre de 1880 partiguèt far l'armada e aprèp cinc meses dins una casèrna a [[Montelaimar]] foguèt mandat en [[Africa]]. Aquí participèt amb son regiment a l'ofensiva coloniala francesa per s'apoderar de [[Tunisia]]. Manquèt d'i morir quand una bala traversèt son quèpi e la man d'un camarada.
S'installèt puèi a Alès ont trabalhèt coma tipograf abans de dobrir una estampariá.
Recebèt la Cigala d'Aquitània en 1881.
Se maridèt lo 25 d'abril de 1885 amb Emelina Dumàs qu'èra una amiga d'enfància. Aguèron doas filhas Lina e Joana, que moriguèt quand èra pichòta e un dròlle, Albèrt, que venguèt pintor.
Publiquèt la revista comica ''Cacalacà'', a l'origina trimestrala puèi mesadièra, que pareguèt entre 1914 e 1933.
 
== Òbras ==
* ''Grumas e rires dins lo sang'' (1919)