Discussion Wikipèdia:Presa de decision/Carta lingüistica : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
Omogeneïtat lingüistica deis articles
Gavach (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 212 :
--[[Utilizaire:Gavach|Gavach]] 12 de genièr 2007 a 22:35 (UTC)
:Siáu totalament d'acòrdi ambé çò que dises. Aquela frasa significa simplament (per ieu) que degun poirà s'opausar a de correccions de la forma de sei contribucions se son pas corrèctas, segon la nòrma classica, e vòu de ges de biais descoratjar cu que siá de participar (es exactament coma "Degun es supausat ignorar la lèi" : la lèi s'aplica en totei). Pensi que fau explicar aquò dins l'introduccion (tot article deu aver son introduccion, e la Carta fa pas excepcion). Se la formulacion pòt èsser melhorada o cambiada, i a que de faire de proposicions. [[Utilizaire:Vivarés|Vivarés]] 12 de genièr 2007 a 23:08 (UTC)
 
Mas "Degun es supausat ignorar la lei" es una règla de la societat "reala" mas de la wiki. Sus la wiki pas degun es oblijat de la connéisser la lei, a lo drech (dins lo sens ont serà pas castigat) de l'oltrapassar a la debuta. Agacha la nocion de neutralitat de punt de vista: un contributor a pas a èsser neutre dins sas contribucions (li cal ensajar de segur e serà aimat per aquò mas simplificam...) es '''la wiki''' que ''in fine'' deu èsser neutre!
 
Per explicar la diferéncia (pregonda dins sas consequéncias) de la frasa ''Tot contributor es supausat de leis aver acceptadas.''.
Pensam qu'un jorn arriban sus la wiki los utilizators Nhacon (qu'a apres l'occitan amb HV) e Japon (que l'a apres amb AB). Nhacon es de bona volontat, japon un discipol del mèstre
Dins lo cas ont la carta passa sens ''Tot contributor es supausat de leis aver acceptadas.''
 
*Nhacon e Japon escrivan los articles (dins la lora grafia e segon lors usatges apreses) [[Makina]] e [[Caolin]].
*Un utilizator saberut tomba dessus dins los darrièrs cambiaments e fa los cambiaments necites.
*Nhacon demanda a l'utilizator "perqué as cambiats mos musica lambrescetonica en musica electronica?". L'utilizator li explica simplament e lo remanda a la carta.
*Japon se lança dins una guèrra de revert sus l'article Caolin. L'utilizator saberut li daissa de messatges per li explicar la règla, qu'es la carta. Japon vòl pas res saber. Los administrators an lo drech de lo bloquejar e balhan rason a l'utilizator saberut.
 
Dins lo cas ont carta passa amb ''Tot contributor es supausat de leis aver acceptadas.''
*Nhacon e Japon escrivan los articles (dins la lora grafia e segon lors usatges apreses) [[Makina]] e [[Caolin]].
*Un administrator saberut que ven de se far daissar per l'amiga daissa un messatge: Atencion los vòstres articles respèctan pas las règlas de la wiki! E fa los cambiaments necites.
*Japon se lança dins una guèrra d'edicion. Meteissa resulta que de naut.
*Nhacon escriu un autre article [[Tamborin]] totjorn dins l'occitan qu' a apres. L'administrator decidis de lo fòra-bandir e a lo drech vist que ''Tot contributor es supausat de leis aver acceptadas.''
 
Consequéncia: dins un cas capitam mercés a la carta de fòra-bandir los utilizators que fan un usatge volontari e militant d'una para-nòrma mas acceptam los contributors que fan amb çò qu'an apres mas que son prèstes a acceptar una règla causida per la comunautat.
Dins l'autre cas per contra, pòt arribar (e disi ben pòt) que se fòra-bandisca d'un biais regular (segon la carta) d'utilizators que en tota bona volontat escrivan coma an apres...
Benlèu vos sembla un pauc periferic mas aquela carta se es acceptada amb la frasa ''Tot contributor es supausat de leis aver acceptadas.'' seria una primièra sus las wiki dins sos presupausats "juridics".
--[[Utilizaire:Gavach|Gavach]] 13 de genièr 2007 a 09:32 (UTC)
 
== Omogeneïtat lingüistica deis articles ==
Torna a la pàgina de projecte "Presa de decision/Carta lingüistica".