Catalonha (comunautat autonòma) : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
m r2.7.1) (Robòt Modificar: ga:An Chatalóin
Cornelhac4 (discussion | contribucions)
garantida
Linha 89 :
Las competéncias principalas del Govèrn comprenon l'educacion, la santat e la cultura. Lo finançament de la Generalitat es regulat per la Lei Organica de Finançament de las Comunitats Autonòmas e per l'[[Estatut d'Autonomia de Catalonha]].
 
En mai d'aquestas institucions, las autras institucions de la Generalitat son totas aquelas que seràn creadas per lo meteis Parlament. Com a organismes de garantiagarantida e contraròtle, a l'ora d'ara fan partida de la Generalitat, lo [[Sindic de Grèuges]], que garantís los dreches e las libertats dels ciutadans, la [[Sindicatura de Comptes]] que contraròtla los comptes economics de las institucions publicas de Catalonha, e lo [[Conselh de GarantiasGarantidas Estatutàrias]], que velha per l'adequacion a l'Estatut i a la Constitucion de l'Estat espanhòl de las disposicions de la Generalitat.
 
Lo [[poder judiciari]] de Catalonha correspond al [[Tribunal Superior de Justicia de Catalonha|Tribunal Superior de Justicia]], l'organisme jurisdiccional suprèm de Catalonha, segon l'Estatut de 2006. Las competéncias del Tribunal Superior de Justicia incluson los recursos e proceduras dins los divèrses òrdres institucionals e lo tutoratge dels dreches reconeguts per l'Estatut. En tot cas, es competent dins los òrdres jurisdiccionals civil, contenciós, administratiu e social, e en d'autres que se poiràn crear dins l'avenidor.