Perpinhan : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
m r2.7.1) (Robòt Apondre: be:Горад Перпіньян
Capsot (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 22 :
|km²=68.07
|}}
'''Perpinhan''' (''Perpinyà'' en [[catalan]], ''Perpignan'' en [[francés]]) es una vila dels [[Païses Catalans]]. Es la capitala de la [[Catalonha del Nòrd]] e de la [[comarca]] de [[Rosselhon]]. Es tanben lo capluòc del departament dels [[Pirenèus Orientals]], dins la region de [[Lengadòc-Rosselhon]]. A {{formatnum:{{popfr66|136}}}} estatjants.
 
Lo gentilici es '''perpinhanenc -a'''.
Linha 30 :
== Istòria ==
 
L'origina de la vila es pas gaire clara: semblariá que foguèsse estada fondada a l'entorn d'una esplechadomeni agricòla romanaroman sonadasonat ''villa perpiniani''. Foguèt a partir de l'[[Edat Mejana]], mai que mai pendentdurant lo [[sègle X]], que la vila comencèt a se desvolopar a debon. Essent la capitala del [[comtat de Rosselhon]] dempuèi aquela epòca, anèt en créisser e créisser mai en importància. Aquela expansion capitèt d'atirar l'avesque, qu'a temps passat demorava a [[Elna]].
 
En [[1172]], Perpinhan s'integrèt a la [[Corona d'Aragon]]. En [[1197]], Perpinhan dispausava d'una carta municipala qu'establissiá son organizacion. Sos abitants tenon de privilegis importants, coma lo fach de poder elegir los cònsols, un per cada classa sociala. Entre [[1276]] e [[1344]], Perpinhan atenguèt son edat d'aur; la vila venguèt capitala de la [[Corona de Malhòrca]], sa populacion e sa superfícia se quadruplèron en mens d'un sègle. Èra l'epòca dels grands talhièrs, de la catedrala e del Castèl Reial [[Palais dels Reis de Malhòrca]].