Kali : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Capsot (discussion | contribucions)
Capsot (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 1 :
[[Fichièr:Kali South Indian.jpg|thumb|250px300px|Representacion de la diva Kali provenenta de l'Índia meridionala]]
'''Kali''' (en [[sanscrit]] काली, [[bengalí]] কালী, [[tamil]] காளி, [[IAST]] Kālī), es una de las divas mai importantas dins la religion [[indoïsme|indoïsta]]. Kali es associada a d'autras divas coma [[Durga]], [[Bhadrakali]], [[Sati]], [[Rudrani]], [[Parvati]] e [[Chamonda]]. Es tanben la mai importanta de las dètz [[Mahavídias]].<ref>Encyclopedia International, by Grolier Incorporated Copyright in Canada 1974. AE5.E447 1974 031 73-11206 ISBN 0-7172-0705-6 page 95</ref>
Es una divinitat fòrça populara dins tota [[Índia]], mas o es particularament dins la region de [[Bengala]].
 
== Representacion de Kali (o [[mûrti]]) ==
La diva negra (pasmens es sovent blava dins los imatges popularas en Índia) es representada nusa amb un long collar. Son agach es ferotge e trai la lenga. Es generalament a dançar sul còs de [[Shiva]], qu'es a jaire coma un cadabre sus l'esquina e reclama son indulgéncia. Existisson doas versions de Kali, allongéla primièra, mai populara, amb quatre braces e una autra que n'a dètz.
 
Sovent es a portar un pagne format de braces talhats, ten un cap copat dins una man, una espasa, que simboliza lo poder de destruccion, dins l'autra man. La forma '''''Bhadrakali''''' possedís mantun parelh de braces, que representan los ponches cardinals.