Las Bahamas son un estat format per 700 illas dins l'Ocean Atlantic, a l'èst de Florida (Estats Units) e al nòrd de l'illa de Cuba.

Bahamas
Commonwealth of the Bahamas


mapa
Administracion
CapitalaNassau 25° 04′ N, 77° 20′ O
Forma de l'EstatMonarquia constitucionala
Rei
Governador General
Primièr Ministre
Carles III
Cornelius A. Smith

Philip Davis
Geografia
Vila principalaNassau
SuperfíciaClassat 155en
• Totala13,878 km²
• Aiga (%)28 % %
Punt culminantMont Alvernia Modifica el valor a Wikidata
Demografia
PopulacionClassat 167en
• Totala392 873 ab. (2016)
Densitat23.3 ab./km²
Autras informacions
Domeni internet.bs

La siá capitala es Nassau.

Lo gentilici es bahamean -a (o bahamenc -a).

Istòria modificar

Se crei que la primièra tèrra ont desembarquèt en Cristòl Colomb dins lo Nòu Mond en 1492 foguèt l'illa de Sant Salvador, una de las pus orientalas de las Bahamas, cridada originalament pels arawak Guanahani, e pus tard Watling pels britanics, localizada al sud de l'archipèla de las Bahamas.

Ailà, Colomb trobèt los amistoses arawak (tanben coneguts coma lucayos) e escambièt de presents amb eles. La desaparicion posteriora dels arawaks e d'autres pòbles se deguèt en granda mesura a aquela e a d'expedicions europèas posterioras dins la region.

De la fin del sègle XV fins al sègle XVII, las Bahamas foguèron jos la sobeiranetat espanhòla, e mai se las illas, per la siá situacion estrategica en la rota maritima Euròpa e America, e per formar l'archipèla un autentic laberint insular, progressivament foguèron en se transformant en nises de piratas e filibustièrs, principalament angleses.

Aital al sègle XVIII, los colons britanics qu'avián daissat la Nòva Anglatèrra, a causa dels sentiments antibritanics existent en aquela colònia, se transportèron dins las illas. A causa del grand nombre de colons britanics dins l'archipèla, la sobeiranetat de l'archipèla se ne traspassèt d'Espanha al Reialme Unit, e las Bahamas foguèron declaradas colònia britanica en 1783.

En plena Segonda Guèrra Mondiala, lo Duc de Windsor (anteriorament rei del Reialme Unit Edoard VIII) foguèt nomenat Governador General de las Bahamas e viatgèt en per aquelas illas en companhiá de la siá esposa, la duquessa de Windsor, na Wallis Simpson, en 1940, per exercir aquela carga fins a 1945.

En 1973, los abitants de las Bahamas votèron en favor de l'independéncia e se declarèron independentas del Reialme Unit, e mai se demorèron dins la Commonwealth.

Dempuèi la siá independéncia, las Bahamas an prosperat notablament mercés al torisme, a las bancas internacionalas e la gestion d'inversions.

Politica modificar

Las Bahamas son una monarquia constitucionala.

La reina Elisabeta II del Reialme Unit es representada localament per un governador-general, actualament Arthur Dion Hanna.

Lo cap de govèrn es lo primièr ministre, actualament n'Hubert Ingraham.

La foncion de primièr ministre apareis en 1955 amb las eleccions parlamentàrias en l'archipèla. Es assistit per un viceprimièr ministre, nomenat pel governador general.

Lo poder legislatiu consistís en un sistèma de Parlament bicameral.

Se compausa de 16 membres del Senat (nomenats pel governador general) e de 40 membres de la Cambra dels Representants, elegits al sufragi universal dirècte per la populacion.

Lo Conselh Privat del Comitat Judiciari de la siá Majestat es la pus nauta cort de las Bahamas. La se seguís en importància la Cort d'Apèl , puèi la Cort Suprèma amb 12 jutges e las Corts de Magistrats.

Geografia modificar

 
Plaja en Emerald Bay, Bahamas.

Las Bahamas son un grop d'aproximativament 700 illas que se tròban dins l'Ocean Atlantic occidental fàcias las còstas de Florida. Fan partida de l'archipèla de Lucayos, amb lo territòri d'otramar britanic de las Illas Turcas e Caïcas.

Andros es l'illa pus granda, situada aproximativament a 240 km al sud-èst de Flòrida.

Las illas Bimini son al nòrd-oèst. Al nòrd se plaça l' illa de Granda Bahama que lai se tròba la segonda vila pus bèla del país, Freeport.

L' illa de Granda Abaco es al bòrd, a l'èst.

La segonda illa mai granda, Granda Inagua, es dins la porcion meridional.

D'unas autras illas importantas son Eleuthera, Cat, Sant Salvador, Acklins, Crooked e Mayaguana.

Nassau es la capitala e la vila màger, localizada en New Providence.

La majoritat del país es plana malgrat que ne sián las illas de còsta fòrça irregulara.

Lo punt mai naut del país es la montanha Alvernia, amb 63 metres d'altitud, situada dins l' illa Alvernia.

Economia modificar

De veire: Economia de las Bahamas.

Cultura modificar

Ligams extèrnes modificar