Arenas (mètro de Tolosa)

| colspan="2" class="" style="background-color:#E0E0E0; color:#FFFFFF; font-size:100%" align=center height=20px | Localizacion| colspan="2" class="" style="background-color:#E0E0E0; color:#FFFFFF; font-size:100%" align=center height=20px | Istoric| colspan="2" class="" style="background-color:#E0E0E0; color:#FFFFFF; font-size:100%" align=center height=20px | Gestion et espleitacion
Arenas
Imatge illustratiu de l'article Arenas (mètro de Tolosa)
País França
Vila Tolosa
Quartièr Las Arenas
Adreça Plaça Agapito Nadal
Coordenadas
geograficas
43° 35′ 36″ nòrd, 1° 25′ 06″ èst

Geolocalizacion sus la mapa : Tolosa

(Veire situacion sus mapa : Tolosa)
Caracteristicas
Posicion per
rapòrt al sol
Sosterranha (mètro)
En susfàcia (tramvai)
Vias 2 (mètro)
3 (tramvai)
Cais 2 (laterals) (mètro)
3 (1 lateral e 1 central) (tramvai)
Accessibilitat Òc
Transit annal 5 994 848 (mètro, 2016)
2 661 808 (tramvai 2016)[1]
Mesa en servici 26 de junh de 1993 (mètro)
11 de decembre de 2010 (tramvai)
Arquitècte(s) Architecture-Studio
Artista(s) Olivier Debré
Proprietari Tisséo
Espleitador Tisséo
Linha(s) Mètro de Tolosa Linha A del mètro de Tolosa Tramvai de Tolosa Linha T1 del tramvai de Tolosa Linha T2 del tramvai de Tolosa
Correspondéncias
Trens de banlèga de Tolosa Linha C del malhum dels transpòrts en comun de Tolosa
BHNS de Tolosa​​​​​​​​​​​​​​​ L2L3
Bus de Tolosa​​​​​​​​​​​​​​​ 143467Stadium
305
Trens de banlèga de Tolosa Linha C del malhum dels transpòrts en comun de Tolosa (Gara)
Mètro de Tolosa Linha A del mètro de Tolosa
Tramvai de Tolosa Linha T1 del tramvai de Tolosa Linha T2 del tramvai de Tolosa

Arenas (Arènes en francés) es una estacion de la linha A del mètro de Tolosa e de las linhas T1 e T2 del tramvai de Tolosa, situada dins lo quartièr de las Arenas a Tolosa. Es situada al nivèl de la plaça Agapito Nadal, dins l'oèst del centre-vila, a costat del licèu de las Arenas.

Espleitada per Tisséo, l'estacion se troba al còr d'un pòl d'escambis multimodal comprenent l'estacion de mètro de la linha A, la gara Sant Çubran desservida pels TER d'Occitània e la linha C, e l'estacion de tramvai de las linhas T1 e T2. Possedís tanben una gara rotièra, terminus de la màger part de las linhas de bus Tisséo de l'oèst de l'aglomeracion. L'estacion es tanben desservida per la linha 305 del ret Arc-en-Ciel. Enfin, l'estacion a dos parcatges relais.

Situacion sul malhum modificar

Arenas es situada sus la linha A del mètro de Tolosa, entre las estacions Font l'Estanh al sud, e Pè d’Auca al nòrd-èst. Es tanben situada sus las linhas T1 e T2 del tramvai, entre las estacions Zenit a l'oèst e Deodat de Severac al sud-èst.

Servicis als viatjaires modificar

Accès e acuèlh modificar

L'estacion de mètro es sosterranha, sus tres nivèls : al primièr nivèl se troba los cais, lo segond es lo nivèl intermediari permet la dessèrta dels dos cais, e lo tresen es la sala dels bilhets e los accès. Los cais compten dotze pòrtas, çò que permet de recebre de ramas doblas, de quatre veituras, mesurant 52 m.

Dessèrta modificar

Coma dins l'ensemble del mètro tolosenc, la primièra partença dels caps de linha es a 5h15, e la darrièra es a 0h del dimenge al dijòus, e 3h lo divendres e dissabte.

Intermodalitat modificar

L'estacion es en correspondéncia ambe mantun mòdes de transpòrts, totes situats en susfàcia, formant lo pòl multimodal de las Arenas, dont la gara SNCF de Sant Çubran – Arenas, una estacion de tramvai, una gara rotièra e dos parcatges relais.

La gara de Tolosa Sant Çubran Arenas, autrescòps Tolosa Sant Çubran, es situada sus la linha Tolosa - Aush. Es desservida pels trens TER de Miègjorn-Pirenèus de la linha n° 21 (Tolosa - Colomièrs - Aush) qu'una partida, entre las estacions Arenas e Colomièrs - SNCF), nomenada linha C, se pòt utilizar le bilhet de Tisséo.

La gara de Tolosa Sant Çubran, d'avant la linha de mètro e foguèt melhorada per permetre la correspondéncia entre le mètro, les bus e les trens e le tram.

L'estacion de las Arenas es una estacion de las linhas T1 e T2 del tramvai de Tolosa. Cal pas confondre amb l'estacion Arenas Romanas, autra estacion del tram.

Une sala d'espèra es situada en dessús de l'estacion de mètro, al nòrd.

Arquitectura modificar

Le Forum de las Arenas (estacion de mètro, gara ferroviària, gara de bus e lo parcatge Arenas 1) foguèt realizat per Architecture-Studio. L'òbra artistica de l'estacion de mètro, compausada d'ondadas blavas sus las parets es de l'artista Olivier Debré

A l'entorn modificar

  • Parcatge: 550 plaças
  • Clinica Pasteur
  • Clinica Ambroise Paré
  • Licèu de las Arenas
  • Estacions de velò VélôToulouse n° 140 (Émile-Mâle) e n° 139 (Barrière-de-Lombez)

Nòtas e referéncias modificar

  1. (fr) Anthony Assemat, Métro, tramway, bus : le palmarès des stations et des lignes les plus fréquentées, à Toulouse, Actu Toulouse, 21 d'agost de 2017.

Vejatz tanben modificar

Articles ligats modificar

Ligams extèrnes modificar