Dobrir lo menú principal
Alan Stivell en 2013

Alan Stivell, nascut Alain Cochevelou (Riam, Auvèrnhe, 6 de genièr de 1944) es un cantaire, cantautor e musician breton. Autor musical dels mai famoses, milita activament per la reconeissença e difusion de la cultura e de la lenga bretonas. A mai de cantaire tòca tanben mantun instrument d'origina cèlta coma l'arpa o la bodega demest maites autres.

BiografiaModificar

Lo futur Alan Stivell nasquèt a Riam en 1944 dins una familha bretona, originària de Morbihan del costat de son paire, que s'èra installada en Auvèrnhe en seguida de la Segonda Guèrra Mondiala. I demorèt pas gaire pr'aquò que qualques meses aprèp sa naissença la familha mudèt a París ont passèt tota sa joventut, tot en anar pasmens passar sovent qualque temps en Bretanha. A l'edat de cinc ans, comencèt a recebre de leiçons de piano classic mas aquelas suscitèron pas l'interès del jove musician. Durant son enfància e adolescéncia s'interessèt a la sciéncia ficcion, al modernisme e al futurisme. Foguèt escolan al Licèu Voltaire a París abans de venir estudiant d'anglés a la Facultat de Letras de París 3 e de lingüistica a la Sorbonne e tanben a l'Universitat de Rennes ont passèt un certificat de celtic. Foguèt a l'École pratique des hautes études que descobriguèt melhor la literatura medievala galesa e gaelica.

DiscografiaModificar

 
Alan Stivell en 2010.
  • Telenn Geltiek (1964)
  • Reflets (1970)
  • Renaissance de la Harpe Celtique (1972)
  • A l'Olympia (1972)
  • Chemins de Terre (1973)
  • E Langonned (1974)
  • E Dulenn (1975)
  • Trema'n Inis - Vers l'Île (1976)
  • Before Landing / Raok Dilestra - Avant d'Accoster (1977)
  • Un dewezh 'barzh 'gêr - Journée à la maison (1978)
  • International tour - Tro ar Bed (1979)
  • Symphonie Celtique - Tir na nOg (1980)
  • Terre des vivants - Bed an dud vew (1981)
  • Légend(e) - Mojenn (1983)
  • Harpes du nouvel âge (1985)
  • The Mist of Avalon (1991)
  • Again (1993)
  • Brian Boru (1995)
  • 1 Douar (1998)
  • Back to Breizh (2000)
  • Au-delà des mots - En tu-hont d'ar c'homzoù / Beyond Words (2002)
  • Explore (2006)
  • Emerald (2009)
  • AMzer (2015)
  • Human~Kelt (2018)

Grans concertsModificar

  • Bretagnes à Bercy (1999)
  • Nuit Celtique II au Stade de France (2003)
  • 40th Anniversary Olympia 2012 (2013)