Travèrsi la carrièra e vos tròbi un trabalh

«Travèrsi la carrièra e vos tròbi un trabalh» (en francés, «Je traverse la rue et je vous trouve un travail») es una frasòta prononciada per Emmanuel Macron lo 15 de setembre de 2018.

Declaracion modificar

Lo 15 de setembre de 2018 a París, al moment de las Jornadas Europèas del Patrimòni, lo president de la Republica Francesa escàmbia amb un òme de 25 ans afirmant que tròba pas d'emplec dins lo sector de l'orticultura malgrat sos esfòrces.

La responsa d'Emmanuel Macron es la seguenta : «I a de mestièrs que necessitan de competéncias particularas. Quand las gents los an pas, òm los fòrma. Es per aqueste qu'òm investís. Mas après, i a de mont de mestièrs. Cal i anar ! Ara, ostalariás, bars, restaurants, travèrsi la carrièra, vos en tròbi ! Vòlon simplament de gents que son prèsts a trabalhar, amb los constrenchas del mestièr.»[1].

D'unes mèdias nòtan un segur «mesprètz» del president Macron dins sa replica[2], en particular quand suggerís a son interlocutor de cercar un emplec dins los domenis de l'ostalariá e de la restauracion, alara qu'aqueste aviá prealablament indacat sa formacion d'orticultura[3]. D'autres observan que de caps d'entrepresa cercan de personal qualificat tot en arribant pas a en trobar[4].

Nòtas e referéncias modificar

  1. (fr) Arthur Berdah, Macron à un jeune chômeur : «Je traverse la rue, je vous trouve» du travail, Le Figaro, 16 de setembre de 2018.
  2. (fr) Camille Gévaudan, «Je traverse la rue, je vous trouve un emploi» : le mépris du Président face à un jeune chômeur, Libération, 16 de setembre de 2018.
  3. (fr) Macron dit à un jardinier chômeur d’aller dégoter un job dans l’hôtellerie : "Je traverse la rue, je vous en trouve", Marianne, 16 de setembre de 2018.
  4. (fr) "Je traverse la rue et je vous trouve un travail" : Macron a-t-il raison ?, Darrièras Novèlas d'Alsàcia, 17 de setembre de 2018.

Vejatz tanben modificar

Articles ligats modificar