Scenari cinematografic

L'scenari cinematografic descriu çò que se mostrará e s'ausirá dins una òbra narrativa audiovisuala, es a dire, dins los filmes, serias e documentaris, que siá al cinèma coma a la television. Especifica la division per scenas, las accions dels personatges, los eveniments, los dialògs, e tanben de brevas descripcions de l'entorn ont se passan las accions e, quan se cal, lo ton que deurán prene los actors. Constituís una estapa importanta que determina la fasa de desvolopament del projècte e permetrá la seuna mesa en produccion. El o los scenaristas crean un scenari literari que s'adapta mai tard en scenari tecnic o de filmatge, que destalha de biais codificat totes los aspèctes tecnics necessaris per la presa de vistas.

L'objectiu basic de l'scenari es que siá comprensible per a cada intervent del filme (productors, tecnicians, actors, etc). Dempuèi l'invencion del cinematograf, foguèt desvolupat una quinzena de tipe d'senaris per los adaptar a las nòvas necessitats tecnicas (exteriors, cinèma sonor, efèctes especials) e lo vam artistic de cada epòca (plan sequéncia, improvisacion, coreografia, eca.). Lo format dels documents actuals, sobretot per çó de l'estructura tipografica, se fixèt dins los ans 1950 a Hollywood, ont totjorn es respectat escrupolosament (se fasent amb mai de libertat en Euròpa).

Processus d'un scenari cinematografic modificar

L'idèa modificar

Es lo punt de començament per elaborar l'argument.

Lo sinòpsi modificar

Se tracta del resumit o l'esquèma del tema o de l'argument ont s'incluson las caracteristicas mágers dels protagonistas.

L'senari literari modificar

Narra lo filme en tèrmes d'imatge (descripcions) e de son (efèctes e dialóg), e es divisit en actes e scènas. A d'exigéncias de format, que van de la tipografia a utilitzar fins als marges e indicacions coma los cambis de scèna, se l'accion se passa a l'interior, exterior, de jorn o de nuèch. Tanben se separa clarament lo dialog dels personatges del rèsta de l'accion. Teoricament, se son seguidas las nòrmas d'escriptura, se supausa qu'una pagina d'senari correspond a una minuta de filme. Aquó es de grand utilitat per saber la durada aproximada que prendrá un projècte. L'autor n'es lo scenarista.

L'senari tecnic modificar

Aquel scenari, que tanben se sona scenari de filmatge o script, apond a l'senari literari una seria d'indicacions tecnicas per que totes los membres de l'equipa tecnica pòscan trabalhar. Especifica sul papièr tot çó que se deu veire e ausir pendent la projeccion e dins lo meteis òrdre d'apareisson: lutz, posicion de la camèra en cada moment, moviments, accion dels interpretas, decors, musica per a cada presa, efèctes... Se presenta en doas colomnas: una per l'imatge e una per pel son.

L'senari illustrat modificar

Tanben nomenat storyboard, consistís en un ensems de vinhetas qu'illustran los plans principals de l'òbra, acompanhadas en general del tèxte dels dialògs o de la votz off e d'altras anotacions tecnicas al respècte dels efèctes sonors o visuals, coma los moviments de camèra, los cambis de focala, eca.

L'scenari animat modificar

L'senari animat o animatic s'utiliza cada còp mai coma acompanhament de l'scenari illustrat e permet de donar una idèa precisa de l'efècte de cada scèna a l'ecran, perque i apond lo moviment.