Republica Idel-Oral

La Republica Idel-Oral (en tatar: İdel-Ural Ştatı) foguèt un estat tatar de corta durada (1917-1918) situada a Kazan qui pretendiá unir los tatars, los bashquirs, los alemands de Vòlga e los chovashs dins la tormenta de la guèrra civila russa. Sovent considerada coma una temptativa de recrear lo khanat de Kazan, la republica foguèt lo 1 de març de 1918 per un congrès dels musulmans de Russia e de Siberia. "Idel-Oral" significa "Vòlga-Oral" dins la lenga tatara.

Bandièra non determinat.

La Republica, qui comprenie en realitat que cèrtas parts de Kazan, foguèt desfacha per l'armada roja lo 28 de març de 1918.

Lo president de Idel-Oral, Sadrí Maqsudí Arsal, s'escapèt en Finlàndia en 1918. Foguèt plan aculhit pel ministre dels afars estrangièrs finlandeses, qui remembrèt sa defensa vaillante de l'autodeterminacion nacionala e dels dreches constitucionals de Finlàndia a la Douma russa. Lo president en exili a egalament encontrat dels responsables estonians abans de se retornar en 1919 en Suècia, en Alemanha e en França, en quista d'un sosten occidental. Idel-Oral figurava demest los «nacions captivas» de la guèrra freja - drech public (1959) dels Estats Units.