Region Sud-Èst (Brasil)

Estats de la Region São Paulo, Rio de Janeiro, Minas Gerais, Espírito Santo
Vilas principalas São Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte Guarulhos, Campinas
Superfícia totala 924.511,3 km²
populacion 77.656.762 abitants (2010)
Densitat 84,21 ab/km²

La Region Sud-èst (en portugués Região Sudeste) es una region del Brasil formada dels estats de Espírito Santo, Minas Gerais, Rio de Janeiro e São Paulo.

Amb una superfícia de 924.511 km² (10,85% del territòri brasilian), es la region mai populosa del Brasil: lo 2010 aviá 77.656.762 abitants.[1] Lo Sud-èst es tanben la region mai rica del país, e la region mai industrializada de l'America Latina, responsabla de gaireben 60% del PIB brasilièr.

Aquela region es lo territòri que servís de transicion entre la region Nòrd-èst e la region Sud. Per definir aquela division s'usèron de critèris coma l'afinitat socioculturala e de semblanças naturalas, talas coma lo relèu, lo clima, la vegetacion e lo tipe de sòl. La region Sud-èst es extrèmament urbanizada (90,5%),[2] e acuèlh los tres airals metropolitans pus importants del país, a l'entorn de las vilas de São Paulo, Rio de Janeiro e Belo Horizonte, en mai d'agropar lo màger cens electoral del país.[3]

Economia modificar

 
Bastissas comercialas a l'avenguda Marginal Pinheiros, a São Paulo.

L'economia del Sud-Èst es fòrça fòrt, desvolopada e diversificada. Aquela es la principala region geoeconomica del país en tèrmes economics.

L'agricultura se practica dins totes los estats de la region. Los principals produchs agricòlas son la cana de sucre, lo cafè, lo coton, lo milhòc, la tapioca, la arròs, la mongetas e las fruchas.

L'elevatge tanben se practica arreu. Lo tipe de bestial pus destacat es lo de bovins e l'estat de Minas Gerais n'es lo principal productor. I destacan tanben los cavals e los pòrcs.

A la region Sud-èst se practica la mineracion. Los principals minerales explorats son lo fèrre, lo manganès, l'aur e las pèiras preciosas. Los màgers jaciments se tròban dins l'estat de Minas Gerais.

Referéncias modificar

  1. Cens brasiler del 2010 (pt)
  2.  Folha Online - Cotidiano - População urbana vai de 31% para 81% em 60 anos, aponta IBGE - 25 de març de 2007. (pt)
  3. Ministeri de Relacions Exteriors (pt)