Ray Bradbury (Waukegan, Illinois, 22 d'agost de 1920 - Los Angeles, Califòrnia, 6 de junh de 2012[1]), Romancièr, escrivan d'istòrias cortas e ensags, dramaturg, scenarista e poèta estatsunian. Diplomat de l'Universitat de Los Angeles en 1938. Çò que se sap de son educacion es que s'acaba aquí, venguèt un "estudiant de la vida", venent raportaire de las cantonades de las carrièras de L.A. de 1938 a 1942, passant las seunas nuèches a la biblioteca publica e los seus jorns a l'estampariá. Venguèt un escrivan a temps complèt el 1943, escrivan fòrça istòrias cortas pels jornals abans de las far collectat: Dark Carnival, en 1947.

Ray Bradbury
Ray Bradbury 2009.jpg
Ray Bradbury en 2009
Nom de naissença(en) Raymond Douglas Bradbury Modifica el valor a Wikidata
Naissença22 d'agost de 1920, Waukegan, Illinois
Decès6 de junh de 2012, Los Angeles, Califòrnia
OccupacionRomancièr
escrivan
dramaturg
scenarista
poèta
GenreSciéncia ficcion
Ray Bradbury en 1975.

La seuna reputacion coma escrivan del coratge e visionàri se faguèt amb la publicacion de Cronicas Marcianas en 1950, que descriu los primièrs ensags de la Tèrra de conquerir e colonizar Mart, e las consequéncias inesperades. En seguida escriguèt L'òme illustrat e en 1953, Fahrenheit 451, l'òbra mai coneguda l'obra de Bradbury, una critica fissanta de la censura dins un mond del futur que la paraula escricha es enebida. Dins una tentativa per salvar la seuna istòria e cultura, un grop de rebèls memorizan l'ensems de la òbras de literatura e filosofia alara que los libres sont cremats per l'Estat totalitari. D'autras òbras son (versions en anglés): The October Country, Dandelion Wine, A Medicine for Melancholy, Something Wicked This Way Comes, I Sing the Body Electric!, Quicker Than the Eye i Driving Blind.

Al total, Bradbury publiquèt mai de trenta libres, prèp de siès cent istòrias cortas e fòrças poèmas, ensags, e pèças de teatre.

Lo trabalh de Ray Bradbury foguèt gropat en quatre colleccions de Best American Short Story (Melhor de l'Istòria Corta d'America). Recebèt lo prèmi O. Henry Memorial, lo prèmi Benjamin Franklin, lo prèmi World Fantasy per Lifetime Achievement, lo prèmi Grand Master de la Sciencie Fiction Writers of America (Escrivans de Sciéncia ficcion d'America), lo prèmi PEN Center USA West Lifetime Achievement, e mai. En novembre de 2000, la National Book Foundation Medal (la Medalha de la Fundacion Nacionala del Libre) de la Distinguished Contribution to American Letters (la Distinguida Contribucion dels Lectors Americans) organizèt una conferéncia sul senher Bradbury a l'ocasion de la recepcion dels prèmis 2000 National Book de la vila de Nòva York.

R.B. jamai limitèt a la sola literatura. Foguèt nomenat per un Academy Award (pel seu filme animat Icarus Montgolfier Wright), e guanhèt un Emmy Award (pel seu scenario de television per The Halloween Tree). Adaptèt seisenta e cinc de las seunas istòrias al Ray Bradbury Theater a la television. foguèt lo consultant creatiu del United States Pavilion al New York World's Fair en 1964. En 1982 trabalhèt per Disney World.

Maridat en 1947, R.B. e sa femna Maggie vivián a Los Angeles amb los seus quatre gats fòrça amats. Aguèron quatre filhas e uèit pichons filhs. Maggie moriguèt en novembre de 2003.

Pel seu 80n aniversari en agost de 2000, Bradbury diguèt, «La granda jòia de la meuna vida foguèt de se levar cada matin e còrrer a la maquina d'escriure perque una idèa nòva me venguèt. La sensacion qu'ai cada jorn sembla fòrça a la meteissa qu'aviái quand aviái dotze ans. Quin que se passa, soi aquí, amb uiètanta ans, sens me sentir diferent, plan d'un gran sens de jòia, e content per la longa vida qu'aquò que donèt. Ai de bons plans pels dètz o vint ans venents, e espèri que m'acompanharetz.»

Referéncias modificar

  1. R.I.P Ray Bradbury, autor de Fahrenheit 451 6 de junh, 2012

 

Wikimedia Commons prepausa de documents multimèdia liures sus Ray Bradbury.