Perm (en rus: Пермь), nomenada autrecòps Yagoshikha (Ягошиха) (1723–1781), puèi Molotov (Молотов) (1940–1957) es una vila russa stuada prèp del monts Orals en riba de la ribièra Kama, qu'es la capitala administrativa del krai de Perm. Sa populacion comptava 1 041 876 abitants en 2016.

Пермь
Perm
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Bandièra
Armas
Geografia fisica
Superfícia 799,68 km²
Geografia politica

País Bandièra: RussiaRussia
krai Krai de Perm
Geografia umana
Populacion
(2018)
1,051,583 ab.
Autras informacions
http:

En 1723, una fondariá de coire es estat fondada dins lo vilatge de Yagoshikha. En 1781, la colonia de Yagoshikha venguèt la vila de Perm. La posicion de Perm sus la ribièra navigabla Kama, menant a Vòlga, e sus la rota siberiana a travèrs los monts Orals, o ajudèt a venir un centre important de comèrci e de fabricacion. Se trobava tanben long del camin de fèrre transsiberian. Perm s'es considerablament desvolopada a mesura que l'industrializacion progressava en Oral pendent lo periòde sovietic e, en 1940,foguèt nomenada Molotov en onor de Vyacheslav Molotov. En 1957, la vila retrobèt son nom istoric.

Perm modèrna es sempre un centre màger e un dels principals centres industrials de la region dels Orals. Las industrias metalurgicas e mecanicas diversificadas de la vila produson d'equipaments e de maquinas-otís per las industrias del petròli e del carbon, e de maquinas agricòlas. Una rafinariá de petròli utiliza de petròli transportat per pipeline dels camps petrolifèrs de Siberia occidentala, e la granda industria quimica de la vila fabrica d'engraises e de colorants. Los establiments d'ensenhament superior de la vila comprenon la Perm A.M. Universitat d'Estat de Gorki, fondada en 1916.