L'ocean Indian es la tresena massa d'aiga del mond per òrdre d'importància e cobrís a pauc près 20% de la superficia de la tèrra.

Infotaula de geografia fisicaOcean Indian
Modifica el valor a Wikidata
TipeOcean, Mar e region Modifica el valor a Wikidata
EponimÍndia Modifica el valor a Wikidata
Part deocean mondial Modifica el valor a Wikidata
Localizacion
ContinentsAfrica, Asia, Oceania
Limitròf ambKismayo
Africa Australa Modifica el valor a Wikidata
Bacin idrograficBacin de l'ocean Indian Modifica el valor a Wikidata
Carte
Donadas
Prigondormaximum: 7 450 m
mejana: 3 711 m Modifica el valor a Wikidata
Punt mai basFòssa Diamantina Modifica el valor a Wikidata
Superfícia76 174 000 km²
70 560 000 km² Modifica el valor a Wikidata
Dimensions10 000 (amplada) km

Es limitat al nòrd per Asia, a l'oèst per la peninsula Arabica e Africa, a l'èst per la peninsula de Malacca, las Illas de la Sonda e Austràlia, e al sud per l'Antartica. Es separat de l'ocean Atlantic pel meridian 20° èst, al sud d'Africa e de l'ocean Pacific pel meridian 147° èst. Lo punt mai septentrional de l'ocean Indian es situat aproximativament a 30° nòrd de latitud dins lo golf Persic. L'ocean Indian fa a pauc près 10 000 km de long entre Africa e Austràlia; la seuna aira es de 73 556 000 km² en inclusent la mar Roja e lo golf Persic. Lo seu volum d'aiga es estimat a 292 131 000 km3. D'illetas n'en puntilhan las ribas continentalas.

Los estats independents de l'ocean Indian son las Seichèlas, las Maldivas, Maurici, Sri Lanka. Indonesia lo bòrda. L'importància de l'ocean Indian coma rota de transit entre Asia e Africa n'a fach un luòc de conflictes. Encausa de la seuna extension, cap de nacion l'a pas dominat amb succès fins al començament del sègle XIX, quand Anglatèrra contrarotlava la màger part de las tèrras a l'entorn.

Vejatz tanben modificar

Ligams extèrnes modificar