Una mangròva es un tipe d'ecosistèma tropical o subtropical que s'encontran generalament dins de zonas intermediàrias de marèas de còstas protegidas o pauc expausadas: golf, calanca, grau, o estuari d'un fluvi e que recebon regularament un apòrt d'aiga doça.

Aspècte d'una mangròva en Bangladèsh.

Aqueste biotòp presenta una granda biodiversitat, en particular per la preséncia d'espècias vegetalas se caracterizant per de raices immergidas e per son adaptacion a las condicions particularas de las mangròvas: una salinitat enauçada, una oxigenacion febla, un sòl instable e una aiga pro cauda.

Entre aqueles arbres fòrça resistents a la sal, avem per exemple las espècias:

Reparticion geografica modificar

Distribucion geografica de las mangròvas
Element avançat d'una mangròva de Cuba

La mangròva se desvolopa subre lo litoral dins de zònas suavas e paucas prigondas. Ocupa la màger part de las còstas e dèltas de las regions tropicalas en assegurar una proteccion chanuda contra l'erosion e los tsunamis. Cobrís una superfícia d'aperaquí 150 000 km² sus la nòstra planeta[1]. Se situa per las zònas costièras entre las latituds 25° N e 25° S es a dire la zòna intertropicala :

  • En Africa :
    • En Africa de l'Èst : del sud de Somalia a Moçambic se pòt observar una mangròva densa e nauta d'un quinzenat de mètres.
    • Al nòrd, al ras de la mar Roja e de l'ocean Indian, es ja mens densa e fa pas que 5 mètres de naut.
    • En Africa de l'Oèst es presenta dins lo golf de Guinèa.
    • A Madagascar.
  • En Asia son presentas las mangròvas dins las illas pus al sud (illas Yaeyama) de Japon e mai en Asia del Sud-Èst e totas las illas que la separa d'Austràlia.
  • Lo pus grand ensemble de mangròva del monde son los Sundarbans dins lo dèlta de Ganges e de Bramapotra.
  • En America del Sud, la mangròva es gaireben pertot pel litoral nòrd del continent. Aital que dins lo sud de l'America Centrala dusca a l'Equator. D'unes arbres superan 30 mètres de naut en Guaiana.
  • En America del Nòrd, la mangròva buta pel litoral sud de Florida (Bandièra dels Estats Units Estats Units), en particular dins lo parc nacional de Biscayne[2].

Referéncias modificar

  1. Estimacion de l'an 2000 facha per la FAO  Conversion et conservation des mangroves.
  2. (en)  Natural Features & Ecosystems.