Lisbona (Lisboa AFI: /liʒˈboɐ/ en portugués), es la capitala de Portugal. Es situada dins l'estuari del riu Tage. A mai de la capitala del país es tanben la capitala del Districte de Lisbona, de la region de Lisbona, de l'airal metropolitan de Lisbona, e es tanben lo centre principal de la sosregion estadistica de la Grand Lisbona. Sa populacion èra estimada a 517 802 abitants en 2005, e la de l'airal metropolitan a 3 000 000, siá un quart de la populacion del país. Lisbona es la vila pus rica de Portugal, amb un PIB per capita superior a la mejana europèa.

Lisbona
Lisboa
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
La Praça do Comércio, lo Parque das Nações, lo Parc Eduardo VII, la Catedrala de Santa Maria Maior de Lisbona, la Torre de Belém, e lo Padrão dos Descobrimentos de Lisbona.
Bandièra
Armas
Geografia fisica
Coordenadas 38° 43′ N, 9° 08′ O
Superfícia 83,84 km²
Geografia politica

País Bandièra: PortugalPortugal
Region Region de Lisbona
Districte Districte de Lisbona
Geografia umana
Populacion
(2011)
547 733 ab.
Autras informacions
Còde postal 1000 a 1900
http://www.cm-lisboa.pt

Sa superfícia totala es 83,84 km².

La vila de Lisbona foguèt Capitala Europèa de la Cultura en 1994.

Istòria modificar

Segon la legenda, la vila foguèt fondada per Ulisses. Los grècs establiguèron un pòrt comercial, que los romans nomenèron "Olissipo" qu'amb lo temps cambièt a "Olissipona" o "Lissipona". Jol contraròtle arabi, lo nom de la vila cambièt per al-ʾEšbūnah (الأشبونة) e cambièt fin finala per lo sieu nom actual après la Reconquista en 1147. En 1255 venguèt capitala del Reialme de Portugal.

L'epòca de màger prosperitat per Lisbona foguèt lo sègle XVI mercé al comèrci amb Asia e America, e l'aur provenent de Brasil. Un tèrratrem lo 1èr de novembre de 1755 destruguèt 85% de la vila e 90 000 personas i moriguèron.

Quartièrs istorics e monuments modificar

Baixa e Chiado modificar

Alfama modificar

Bairro Alto modificar

Belém modificar

Estrela modificar

Parque das Nações modificar

 
Panorama de Lisbona.