Karakoram es una cadena de montanhas de Ladakh que s'estend sus las frontièras de Paquistan, de China e d'Índia, l'extremitat nòrd-oèst del serre s'estendent fins a Afganistan e Tatgiquistan. La màger part de las montanhas de Karakoram relevan de la juridiccion de Gilgit-Baltistan, contrarotlat per Paquistan. Lo som pus naut (e lo segond pus naut del monde), n'es lo K2, situat dins Gilgit-Baltistan. Comença dins lo corredor de Wakhan (Afganistan) a l'oèst, engloba la majoritat de Gilgit-Baltistan e s'estend en Ladakh (Índia) e a Aksai Chin (China). Es la segonda pus nauta cadena de montanhas del monde e fa partit del complèxe comprenen las montanhas de Pamir, Hindu Kush e Imalaia. Karakoram compta dètz e uèit somalhs de mai de 7 500 m de naut, que quatre despassan 8 000 m : K2, lo segond pus naut som del monde a 8 611 m , Gasherbrum I, Broad Peak e Gasherbrum II.

Lo glacièr de Baltoro en Karakoram

La cadena d'aperaquí 500 km de long es la region del monde ont se tròban lo mai de glacièrs fòra las regions polaras. Lo glacièr de Siachen amb 76 quilomètres e lo glacièr de Biafo amb 63 kilomètres se classant segond e tresen pus longs glacièrs del monde fòra las regions polaras.

Karakoram es delimitat a l'èst pel replanat d'Aksai Chin, al nòrd-èst per l'aurièra del replanat tibetan e al nòrd per las vals fluvialas de Yarkand e Karakash al-delà desqualas se trapan las montanhas Kunlun. Al canton nòrd-oèst se trapan las montanhas de Pamir. Lo limit sud de Karakoram es format, d'oèst en èst, per las aigas Gilgit, Indus e Shyok, que desseparan la cadena de l'extremitat nòrd-oèst d'Imalaia. Aquelas aigas rajan cap al nòrd oèst abans de far una sobta virada cap al sud-oèst e las planas de Paquistan. A pauc près al mitan de la cadena du Karakoram se trapa lo còl du Karakoram, que fasiá partit d'una rota comerciala istorica entre Ladakh e Yarkand uèi abandonada.

La réserva naturala nacionala de Tashkurghan e la réserva naturala nacionala de las zonas umidas de Pamir dins las montanhas de Karalorun e de Pamir foguèron nomenadas per inclusion a l'UNESCO en 2010.