Invasions anglesas de l'arriu de la Plata


Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas

Arriu de la Plata
Informacions generalas
Data 1806 e 1807
Luòc Buenos Aires, Montevideo, Colonia del Sacramento, Maldonado, Ensenada de Barragán
Eissida
Belligerants
Empèri Espanhòl Reiaume Unit
Comandants
Jacques de Liniers

Martín de Álzaga

Sir Home Riggs Popham

John Whitelocke

Fòrças en preséncia
~2500 Purmèra Invasion ~2000 a Montevideo ~7000 Segonda Invasion ~1668 Purmèra Invasion ~6000 a Montevideo ~8000 Segonda Invasion
Pèrdas
660 morts, 1361 herits 705 morts, 1205 herits

Las Invasions anglesas de l'arriu de la Plata designan duas temptativas (respectivament en 1806 e 1807) deu Reiaume Unit de préner las colonias espanhòlas de l'arriu de la Plata en proheitant de la flaquessa d'Espanha e de l'eslonhament deus sons territòris coloniaus. Deu punt de vista de l'istòria argentina, que hon un catalisator de la Revolucion de Mai e de la Guèrra d'Independéncia pr'amor que muishèn au pòble de Buenos Aires la flaquessa de la monarquia espanhòla e la capacitat deus creòles (qu'ei a díser deus argentins) a dehéner sols.

Beresford se rend a Jacques de Liniers

Durant la purmèra invasion, en 1806, las òstes anglesas que prengón e qu'ocupèn Buenos Aires durant 45 días abans que los creòles gavidats peu francés Jacques de Liniers e la tornessen gahar. Aqueth episòdi qu'ei conegut com la Reconquèsta.

Durant la segonda invasion, en 1807 que hon directament acassada de Buenos Aires en la temptant de préner. Aqueth episòdi qu'ei conegut com la Dehensa.

Entà emparar Buenos Aires ua milícia de patricians (qu'ei a díser de sordats creòles d'aquesta patria) que ho creada e que demòra uei lo dia dab lo nom de 1èr Regiment d'Infanteria "Patricios". Durant la reconquèsta los Ussars deu bearnés Joan Martin de Pueyrredon que's destaquèn.