Indlandsis d'Antartida

L’Indlandsis d'Antartida es la calòta polara que cuerb la màger part d'Antartida. Es compausat d'un jaç de glaç continentau que repausa dirèctament sus un substrat rocassós e de barrieras de glaç que s'estendon dins l'Ocean Antartic. Dins certaneis endrechs, lo jaç de glaç pòu agantar 4 000 m d'espessor e, en causa de sa massa, a menat a un enfonsament de la basa rocassosa dau continent. Lo volum totau de l'indlandsis representa aperaquí 61 % dei resèrvas d'aiga doça terrèstra.

Imatge satellit de l'Indlandsis d'Antartida.

L'aparicion de la calòta polara antartida aguèt luòc i a 45,5 milions d'ans que lo clima dau continent comencèt de se refrejar[1]. Son existéncia es caracterizada per de variacions importantas en foncion de la temperatura generala dau clima mondiau. Ansin, la màger part dei glaç avián dispareguèron a la fin de l'Oligocèn i a 25 milions. La formacion de l'indlandsis actuau data de 13 milions d'ans[2]. Es un element important dau clima bipolar dau Quaternari[3].

Liames intèrnes modificar

Bibliografia modificar

Nòtas e referéncias modificar

  1. (en) WU Ehrmann, « Sedimentological evidence for the formation of an East Antarctic ice sheet in Eocene/Oligocene time », Palaeogeography, palaeoclimatology, & palaeoecology, vol. 93, nos 1-2, 1992, pp. 85–112.
  2. (fr) Jean-Claude Merlin, Comment va la Terre ? Climat et réchauffement, Société des Ecrivains, 2013, p. 69.
  3. (fr) Amédée Zryd, Les glaciers en mouvement, Collection le savoir suisse, 2008, p. 26.