Pèire German Encòntra (en francés Germain Encontre; Marsilhargues, 9 de junh de 1809 - Constantina, Argeria, 8 de julhet de 1853) foguèt un escrivan occitan e personatge politic contestatari de Lengadòc.

Biografia modificar

 
Representacion d'un gardian dins Una corsa de buòus

German Encòntra nasquèt en 1809 dins una familha de proprietaris amonedats de Marsilhargues. Èra lo filh de Pau Encòntra e de Flora Felinas e aviá dins sos avantpassats de pastors protestants.

Coma lo protestantisme èra ben ancorat dins la familha recebèt una educacion protestanta. Faguèt sos estudis segondaris e a la fin d'aquestes obtenguèt son bachilierat.

Malgrat lo diplòma son emplec foguèt de comés librari a Montpelhièr durant dètz ans. En 1839 publiquèt Una corsa de buòus amb una introduccion que presenta sos ensages ortografics a partir de la grafia emplegada per l'abat de Sauvatges.

Se maridèt lo 31 d'agost de 1844 amb Adelina Danièl e aguèron tres enfants. Aquela annada la mòrt de son paire li permetèt d'eiretar d'un eiretatge consequent e aital poguèt dobrir una librariá a Nimes lo 30 d'octobre de 1845. Pasmens son gost pel comèrci sembla d'èsser estat mai limitat que son interès per la lectura. Aital sos afars fasián pas pro de beneficis e li calguèt vendre las tèrras de Marsilhargues dapasset per ensajar de salvar la librariá.

 
Illustracion d'una corsa dins Una corsa de buòus

Comencèt alara son engatjament politic e se botèt a escriure exclusivament en francés. S'avodèt a compausar divèrsas satiras socialas coma Les Héros de la Finance en 1847. L'an seguent, en 1848 comencèt a far de politica, frequentèt los clubs republicans e participèt fòrça activament a las campanhas de banquets. Se presentèt puèi a las eleccions mas i fracassèt bèlament. La capitada electorala de Louis-Napoléon Bonaparte foguèt viscuda per Encòntra coma una traïson dels ideals republicans, çò que generèt una tièra d'òbras contestatàrias en francés coma Les gens comme il faut, à l'esplanade de Nîmes en 1848, Pauvre soldat, Confession de foi du citoyen Encontre e Le Peuple Souverain en 1849.

Foguèt atirat alara pels extrèms e s'afilièt a l'esquèrra socialista e obrièra. Aquela afiliacion provoquèt son empresonament per primièr còp en abril de 1849. Foguèt jutjat lo 19 de junh de 1849 e liberat puèi. German Encòntra foguèt membre del comitat de resisténcia que se formèt a Nimes l'endeman del còp d'estat del 2 de decembre de 1851. Lo comitat se vegèt rapidament destrantalhat e Encòntra foguèt arrestat lo 10 de decembre de 1851. Son procès se tenguèt lo 12 de març de 1852: foguèt condemnat a la deportacion en Argeria qu'i moriguèt l'an seguent, lo 8 de julhet de 1853 a l'espital militar de Constantina.

Òbras modificar

En occitan modificar

  • Una corsa de buòus (1839)

En francés modificar

  • L'inondation de 1840 (1841)
  • Les héros de la Finance (1847)
  • Les gens comme il faut à l'Esplanade de Nîmes (1848)

Ligams extèrnes modificar