George Walton Lucas, Jr. (Modesto, Califòrnia, 14 de mai de 1944) es un realizator, productor e scenarista estatsunidenc, diplomat en cinèma de l'Universitat del Sud de Califòrnia e creator de las saga cinematografica de Star Wars La Guèrra de las Estelas e mai tard d'Indiana Jones, coma productor. Es lo president de Lucasfilm Ltd, LucasArts Entertainment Company, e Lucas Digital Ltd, Lucas Licensing, LucasBooks e Lucas Learning Ltd.

Infotaula de personaGeorge Lucas
lang=oc
(2009) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naissença14 de mai de 1944
Modesto (ca) Traduire Modifica el valor a Wikidata
Donadas personalas
ResidénciaComtat de Marin (ca) Traduire Modifica el valor a Wikidata
NacionalitatEstatsunidenca
Formacionuniversitat de Califòrnia del Sud produccion de filme (1967–1967)
Downey High School (ca) Traduire
Escola d'Arts Cinematogràfiques de la Universitat del Sud de Califòrnia (ca) Traduire
Thomas Downey High School (fr) Traduire
Modesto Junior College (fr) Traduire Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Activitat1964
GenreCinema de ficció especulativa (ca) Traduire Modifica el valor a Wikidata
ProfessorsLester Novros (ca) Traduire Modifica el valor a Wikidata
Patrimòni net estimat5 000 M$ (10 Agost de 2017) Modifica el valor a Wikidata

Lucas dirigiguèt la seuna primièra òbra cinematografica, THX 1138, en 1970. Lo film foguèt produit per American Zoetrope e distribuat e produit per Francis Ford Coppola. En 1971 Lucas creèt la seuna pròpia companhia, Lucasfilm Ltd, a San Rafael, Califòrnia.

En 1973 Lucas va dirigiguèt American Graffiti, un film suls joves estatsunians de la primièra mitat dels ans 1960. Lo film guanhèt lo Glòbe d'Aur, Lo New York Film Critics e lo prèmi de la National Society of Film Critics. Obtenguèt tanben 5 nominacions a l'Oscar.

Quatre ans aprèp, Lucas escriguèt e va dirigiguèt La Guèrra de las Galaxias (episòdi IV: una nòva esperança), un film que va venquèt totes los recòrds de venta e va guanhèr sèt Oscar de l'Acadèmia. Lucas va contunhèt l'istòria de la saga amb L'Empèri Contraataca (episòdi V) e Lo retorn del Jedi (episòdi VI), que tanben ne venguèt lo productor executiu. En 1980 escriguèt e produguèt A la recerca de l'arca perduda dirigit per Steven Spielberg amb que obtenguèt 5 Oscars. Tanben foguèt lo coproductor e creator de l'istòria d'Indiana Jones e lo temple maudit, sortida en 1984, nominada a 2 prèmis de l'Acadèmia e qu'obtenguèt aquel dels melhors efèctes especials.

Lo projècte de Lucasfilm contunhèt la trilogia Star Wars amb una nòva trilogia de. La Menaça fantauma (episòdi I), de la nòva trilogia escricha , dirigida e producha per George Lucas que sortiguèt al públic lo 19 de mai de 1999. Al mai de 2002 sortiguèt la segonda partida, L'ataca dels clòns (episòdi II), tanben dirigida e producha per el. E lo 19 de mai de 2005, sotiguèt lo capítol final de la nòva saga, nomenat La venjança dels Siths (episòdi III), que de fach dubrís las pòrtas a la trilogia classica.

Lucas a lo projècte de convertir l'ensems de la saga en 3D.

En 2006, George Lucas se lancèt dins la produccion de la quatrena partida d'Indiana Jones, retardada dempuèi fòrça ans per manca d'un scenari « a la nautor » e a causa de la dificultat de conciliar los agendás dels autres celebritats, Steven Spielberg e Harrison Ford.

En genièr de 2012, en entrevista amb lo New York Times, pretend se retirar de la realizacion de grands projèctes e se concentrar sus de mai pichons[1].

Filmagrafia brèva vejatz tanben

Article detalhat: Filmografia de George Lucas.

Nòtas e referencias modificar

  1. [1]

Ligams extèrnes modificar