Cumbria es un comtat non metropolitan mai que mai rural del nòrd-oèst d'Anglatèrra. E mai que fòrça vast, Cumbria es un dels comtats mens densament poblats d'Anglatèrra, amb 74 abitants per km². L'essencial de l'economia es basada sul torisme gràcia a la belesa dels paisatges, especialament dins lo pargue nacional de Lake District.

Localizacion de Cumbria en Anglatèrra.

Geografia modificar

 
Lo lac de Wast Water dins lo pargue nacional de Lake District.

Lo comtat es bordat a l'oèst per la mar d'Irlanda, al sud per Lancashire, al sud-èst pel Yorkshire del Nòrd e a l'èst pels comtats de Durham e de Northumberland (cadena de Pennines). Escòcia se situa just al nòrd.

Una granda part del comtat es montanhosa e compren lo som pus naut d'Anglatèrra, lo pic Scafell, que culmina a 978 m. Totas las montanhas d'Anglatèrra que despassan los 900 m d'altitud son en Cumbria. En mai, los lacs pus grands d'Anglatèrra i son situats, dont lo lac Windermere (14,8 km2)[1].

Las vilas pus pobladas del comtat son respectivament Carlisle e Barrow-in-Furness. Cumbria es lo tresan comtat d'Anglatèrra en superfícia, mas solament lo quatren (sus 48) per la populacion[2].

Referéncias modificar

  1. Error en títol o url. lakedistrict.gov.uk., site du parc national de Lake District
  2. Error en títol o url. ons.gov.uk., publiés en 2012.