Cotopaxi
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
.
.
Geografia
Altitud 5 897 m
Massís .
Coordenadas geo.0° 40′ 48″ N, 78° 26′ 17″ E
Administracion
País Bandièra: EqüatorEqüator
Region
Subdivision
Ascension
Primièra ascension 28 de novembre de 1872 per Wilhelm Reiss e Ángel Escobar
Via pus aisida fàcia nòrd
Geologia
Edat 2 a 5 milions d'annadas
Ròcas andesita, basalt
Tipe estratovolcan
Activitat actiu
Darrièra erupcion d'agost de 2015 a genièr de 2016
Còde [1] 352050
Observatòri volcanologic Instituto Geofísico

Lo Cotopaxi (5 897 m) es un volcan actiu situat dins lo centre de l'Eqüator. Sa darriera erupcion coneguda se debanèt entre agost de 2015 a genièr de 2016. Lo volcan es considerat coma una menaça majora per sa region en causa de la preséncia d'un glacièr fòrça important a sa cima.

Geografia modificar

Situacion modificar

Cotopaxi es situat en bordura occidentala de la Cordilhèra Centrala (tanben sonada Cordillera Real).

Lo volcan donèt lo nom a la província de Cotopaxi, que lo capluòc es Latacunga, situat just al sud de la província de Pichincha, ont se situa Quito, la capitala del país. Latacunga se situa a aperaquí trente quilomètres al sud-oèst del volcan e Quito a seisenta quilomètres al nòrd.

Topografia modificar

Cotopaxi es un estratovolcan del còn gaireben perfièch, de 5 897 mètres d'altitud e dominant de 3 000 mètres las tèrras environentas. Es constituït de dos aparelhs volcaniques imbricats. La part basala, pus anciana, es una caldeira que s'afondrèt i a mai de 5 000 ans e que las rèstas son encara vesedoiras al nòrd e al sud-oèst jos forma de relèus en salhida. Aquela part anciana del volcan es sonada Picacho. La part pus recenta, situada en-dessús, forma lo còn terminal nomenat Incaloma. Cobrissent una superfícia de 280 km2 amb una longor de 22 quilomètres per una largor de 20 quilomètres, son volum es de 272 km3. Lo volcan es cobèrt de glaça e nèus eternalas tre 4 900 mètres d'altitud, sus una fàcia totala estimada a 27 km2[1]. Foguèron a l'origina de lahars destructors durant d'unas erupcions de Cotopaxi[2].

Tipe eruptiu e risques volcanics modificar

 
Cratèr de Cotopaxi.

Aquel volcan es de tipe explosiu, amb emission de cendres, de lapillis (de còps jos forma de coladas piroclasticas), veire de lavas de tipe andesiticas. Emetèt tanben de ponças constituïdas de riolita.

A un altitud de mai de 5 500 mètres, lo caractèr glaciari de la crèsta rend las erupcions extrèmament dangierosas car la lava se mesclant a la nèu lança sus las pendas de l'edifici volcanic de coladas de fanga murtrièras sonadas lahars. Aquel volcan enauçat es tant mai de crénher que la velocitat dels escampaments susprend las populacions de la val.

Lo cratèr du Cotopaxi essent leugièrament egulat a l'oèst, los lahars an tendéncia a prene lo camin de la vila de Latacunga, que foguèt mantun còps estralhada per de lahars.

Referéncias modificar

  1. Error en títol o url. lave-volcans.com.
  2. Error en títol o url. http://www.activolcans.info.