Busan (hangeul:부산; hanja: 釜山;prononciat en corean: /pusʰan/), oficialament Ciutat metropolitana de Busan ), es la segonda pus granda vila de Corèa del Sud aprèp Seol, amb una populacion d'aperaquí 3.6 milions d'abitants. La populacion de l'aira metropolitana, qu'inclutz las vilas vesinas de Gimhae e Yangsan, es d'aperaquí 4.6 milions.

부산시
Busan
Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
.
Armas
Geografia fisica
Latitud 35° 6′ 0″ N
Longitud 129° 2′ 0″ E
Geografia politica
País Bandièra: Corèa del SudCorèa del Sud
Geografia umana
Populacion
(2014)
3 525 913 ab.
Autras informacions
busan.go.kr

Es situada dins la region de Yeongnam, al extrèm sud-èst de la peninsula de Corèa en riba de la Mar de Japon. La vila es un centre per la cultura, l'educacion e un pòl economic dins la region. Es lo pòrt pus important de Corèa del Sud e lo cinquen al nivèl mondial en tonatge.[1]La vila presenta una extension importanta, amb de quartièrs separats per las montanhas que l'enròdan al nòrd e a l'oèst e per la val del riu Nakdong. Lo quartièr de Jagalchi (자갈치 시장) situat prèp del pòrt es fòrça famós per son mercat dels peisses, sas carrièras estrechas e sas nombrosas botigas.

Divisions administrativas modificar

En 1957, Busan reformèt sa division administrativa amb la creacion de 6 novèls districtes o gu: Busanjin-gu, Dong-gu, Dongnae-gu, Jung-gu, Seo-gu, e Yeongdo-gu. Actualament, la vila compta 15 gu e 1 gun (comtat):

Referéncias modificar

  1. http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=ah2Znx0vQ580 Empty Containers Clog Busan Port as Trade Slumps, bloomberg.com – March 3, 2009 02:12 EST