Batalha d'Stalingrad

Descobridor o inventaire
Data de descobèrta
Contrari
Color
Simbòl de quantitat
Simbòl d'unitat
Proprietat de
Fondador
Compren
Data de debuta
Data de fin
Precedit per
Seguit per
Coordenadas
Informacions generalas
Data 21 d'agost de 1942-2 de febrièr de 1943
Luòc Stalingrad, URSS
Eissida
Belligerants
Axe Union Sovietica
Comandants
Friedrich Paulus

Erich von Manstein Hermann Hoth

Georgii Zhukov

Vasilii Chuikov Aleksandr Vasilevskii

Fòrças en preséncia
VIena Armada alemanda
IVena Armada de Panzer Alemanda
IIIena Armada Romana
IVena Armada Romana

IIda Armada Ongresa
VIIIena Armada Italiana

Front d'Stalingrad
Front del sud-oèst
Front de Don
Pèrdas
740 000 mòrts o nafrats

110 000 presonièrs

750 000 mòrts, nafrats o presonièrs

40 000 o mai de civils tuats

La Batalha d'Stalingrad es considerada coma lo punt d'inflexion de la Segonda Guèrra Mondiala e la mai sagnosa de l'istòria de l'umanitat. S'i afrontèron los alemands e lors aligats (Italians, Romaneses) e los sovietics entre lo 21 d'agost de 1942 (començament del sèti de Stalingrad per las fòrças de l'Axe) e lo 2 de febrièr de 1943 (reddicion de la 6ena Armada alemanda). Inclutz lo sèti de la vila pels alemands, los combats al dintre de la ciutat e la contraofensiva sovietica. Es una victòria decisiva dels sovietics. Las fòrças de l'Axe perdèron 850 000 òmes, siá un quart de las loras fòrças sul Front de l'Èst, e un molon de material. L'Axe se poguèt pas jamai remetre d'aquelas pèrdas e comencèt una longa retirada fins a Berlin e la desfacha de l'Alemanha Nazi.

Situacion iniciala modificar

Lo 22 de junh de 1941, Alemanha e sos aligats de l'Axe invasisson l'Union Sovietica, en avançar lèu en pregondor en territòri sovietic. L'avança alemanda s'arrestarà davant Moscòu amb la contraataca sovietica.

A la prima de 1942 los Alemands estabilizèron las loras linhas de front mas las pèrdas de l'ivèrn rendián malaisida una ofensiva del Grop d'Armada Centre sus la capitala de l'Union Sovietica.

Lo comandament alemand estudièt alara las possibilitats d'ofensiva endacòm mai. Un dels objectius màgers podiá èsser Caucàs e sas riquessas en idrocarburs tan coma lo flume de Vòlga, via màger de comunicacion del «rèirefront» sovietic. Una mestresa d'aquelas doas regions poiriá portar un còp definitiu a la maquina de guèrra sovietica segon los plans alemands.

Operacion "Blau" modificar

Dins la ciutat modificar

Operacion "Uranus" modificar

La victòria sovietica modificar