Arnaud Vidal de Castèlnòu d'Arri

trobador

Arnaud Vidal de Castèlnòu d'Arri (aɾˈnaw biˈðal ðe kasˌtelˈnɔw ˈðaɾi; fl. 13051324) es un escrivan occitan lengadocian de Castèlnòu d'Arri.

Vida modificar

E mai foguèsse probablament diplomat en drech, se consacrèt mai que mai a la literatura e a la religion. Es un dels membres fondadors del Consistòri del Gai Saber en 1323. Foguèt tanben lo primièr laureat amb un poèma a la Verge.

Un escrivan de roman de cavalariá modificar

Levat sa participacion al Consistòri, es conegut per un roman en vèrses (5344 octosillabs), Guilhèm de la Barra (1318). Se tracha d'un roman de cavalariá exotic dins un país imaginari. Victima d'acusacions de la part de la reina, encanhada qu'el aguèsse refusat sas avanças (istòria similara a la de la femna de Potifar e Josèp), l'eròi deu fugir e coneis d'aventuras pendent un vintenat d'annadas. Per çò qu'es de l'istòria literària, lo roman marca los limits del genre del roman de cavalariá que comença de s'aflaquir.

Veire tanben modificar

Ligams intèrnes modificar

Ligams extèrnes modificar

Nòtas e referéncias modificar

Nòtas modificar

Referéncias modificar

  • (ca) Aqueste article es parcialament o en totalitat eissit d’una traduccion de l’article de Wikipèdia en catalan intitolat « Arnaud Vidal ».
  • (en) Aqueste article es parcialament o en totalitat eissit d’una traduccion de l’article de Wikipèdia en anglés intitolat « Arnaut Vidal de Castelnou d'Ari ».
  • (fr) Aqueste article es parcialament o en totalitat eissit d’una traduccion de l’article de Wikipèdia en francés intitolat « Arnaut Vidal de Castelnaudary ».