L'antropologia (del grèc άνθρωπος, «òme» e λόγος, «leiçon, coneissença») es l'estudi scientific de l'umanitat, concernida pel comportament uman, la biologia umana, las culturas, las societats e la lingüistica, a l'encòp dins lo present e lo passat, e mai las espècias umanas passadas[2][3][4]. L'antropologia sociala estúdia los modèls de comportament, mentre que l'antropologia culturala estúdia la significacion culturala, e mai las nòrmas e las valors[2][3][4]. Un tèrme-valisa d'antropologia socioculturala es correntament utilizat uèi[5]. L'antropologia lingüistica estúdia coma la lenga influéncia la vida sociala. L'antropologia biologica o fisica estúdia lo desvolopament biologic de l'òme[2][3][4].

Bernardin de Safagun es considerat coma lo fondador de l'antropologia modèrna.[1]

Disciplinas modificar

Antropologia culturala modificar

Lo concèpte de cultura es fondamental en antropologia. Se considèra que la cultura es un trach fondamental de la natura umana, e que l'òme a la capacitat de concebre lo monde de manièra simbolica, d'aprendre e de transmetre de simbòls, e de transformar lo monde (e el meteis) en utilizant aquestes simbòls.

Bibliografia modificar

  • (en) Aqueste article es parcialament o en totalitat eissit d’una traduccion de l’article de Wikipèdia en anglés intitolat « Anthropology ».

Nòtas e referéncias modificar

  1. (2003) Bernardino de Sahagun: First Anthropologist (review) 89, 351–352. DOI:10.1353/cat.2003.0100. 
  2. 2,0 2,1 et 2,2  anthropology. Merriam-Webster. Merriam-Webster.com.
  3. 3,0 3,1 et 3,2  anthropology. Encyclopædia Britannica.
  4. 4,0 4,1 et 4,2  What is Anthropology?. American Anthropological Association.
  5.  Sociocultural Anthropology and Ethnography | Department of Anthropology.