Consultatz una pagina d'ajuda a la consultacion de Wikipèdia
Consultacion
Recèrca
Interfàcia
Girgon

L'istoric d'un article de Wikipèdia es una pagina que li es ligada per conservar lo jornal de la màger part de las modificacions que son estadas portadas a aqueste article dempuèi sa creacion.

L'istoric d'una pagina a una importància legala perque dona accès a la data, a la tenor exacta e a l'autor de cada modificacion. L'istoric ten doncas luòc de notícia de copyright per la licéncia de documentacion liura GNU jos la quala las paginas de Wikipèdia son rendudas publicas.

A l'excepcion de las paginas generidas automaticament (qualques paginas especialas e los istorics eles-meteisses), cada pagina de Wikipèdia a sa pròpria pagina d'istoric. L'istoric d'una pagina es consultable en seleccionant lo ligam istoric al naut de la pagina.

Agençament modificar

L'istoric es ordonat de la modificacion mai recenta a la modificacion mai anciana. Cada linha se compausa de 5 partidas :

  1. un ligam actu que mòstra las diferéncias entre la version seleccionada e la version actuala de l'article ;
  2. un ligam dif que mòstra las diferéncias amb la version precedenta de la qu'avètz seleccionada ;
  3. un boton de seleccion, i tornarem mai en detalh ;
  4. un ligam qu'aficha la data e l'ora (vejatz çaijos) de la version seleccionada e i mena ;
  5. l'escais de l'autor, o son adreça IP s'èra pas enregistrat.

Comparason de las versions modificar

Tanven es possible de veire las diferéncias entre doas versions causidas. Es aicí qu'intervenon los botons. Per comparar doas paginas, seleccionatz-las gràcias a aquestes botons. Un còp la causida facha, clicatz sus Comparar las versions seleccionadas.

Foncion de susvelhança modificar

L'istoric es fòrça utilizat per verificar las modificacions portadas a cada pagina, dempuèi sa creacion. La verificacion de l'istoric es particularament utila per detectar e corregir lo vandalisme d'una pagina.

Recuperacion d'una version anciana modificar

En efièch, sufís de tornar trobar la version precedissent lo vandalisme (la darrièra version sana), e de l'afichar. Veiretz doncas la pagina abans que aguèsse patit lo vandalisme. Alara, demòra pas mai qu'a clicar sus modificar e la salvagardar. Lo vandalisme es alara anullat.

Anullacion selectiva d'una modificacion particulara modificar

Quand se compara doas versions ancianas de la pagina dins l'istoric, un boton desfar apareis al costat del boton modificar. En clicant sus aqueste boton, es possible de levar una de las modificacions de l'article, sens per aquò aver d'escafar totas las modificacions qu'an agut luòc entre temps. Aquesta foncion es particularament utila per escafar una error o un vandalisme passats inapercebuts.

Afichatge de l'ora modificar

Per defaut modificar

Per defaut, lo logicial gerís pas l'ora d'ivèrn e l'ora d'estiu coma se o poiriá esperar :

  • quand la consultacion a luòc en estiu, las oras s'afichan totas a l'ora d'estiu, quitament se las accions a las qualas se referisson son estadas efectuadas a una data ivernala ;
  • quand la consultacion a luòc en ivèrn, las oras s'afichan totas a l'ora d'ivèrn, quitament se las accions a las qualas se referisson son estadas efectuadas a una data estivala.

Aquò concernís :

  • los utilizaires non enregistrats,
  • los utilizaires enregistrats mas deconnectats,
  • los utilizaires connectas utilizant las preferéncias per defaut.

Personalizacion modificar

Es possible, en dobrissent un compte o en se connectant, de causir al mejan del menut « Preferéncias » un fus orari que variarà pas al grat dels cambiaments estiu/ivèrn.

Se pòt accedir a l'istoric de cada pagina de Wikipèdia per mejan de la sequéncia de tòcas del clavièr [Alt] [shift] [H] (o alara [Alt] [H] segon lo navegador). Vejatz Ajuda:Acorchi.

Alteracions de l'istoric modificar

Los istorics son de còps alterats per d'administrators per los rendre totalament invisibles, dins los cases: