Ajuda:Cossí suprimir una pagina

La supression de pagina es pas una accion agradiva. Sovent val mai d'incitar los contributors a melhorar un article que comença sa vida enciclopedica, puslèu que de lo suprimir sens esperar. Çaquelà, cèrtas paginas pòdon pas, per lor natura meteissa, s'acordar amb lo projècte enciclopedic qu'es Wikipèdia.

Cal senhalar que l'esplech de supression es reservat als administrators que l'emplegan solament amb l'autorizacion de la comunautat, que los a elegits.


Procediment de supression modificar

Cas general per un article modificar

Quand vos trobatz sus una pagina que, segon vos, a pas sa plaça dins Wikipèdia, podètz far una demanda de supression sus Wikipèdia:Paginas de suprimir. Las paginas prepausadas a la supression son per exemple las que contrevenon al principi fondator de la neutralitat de punt de vista o se resumissent a un annuari ; per mai d'informacions consultar la lista de tot çò qu'es pas Wikipèdia.

Una proposicion de supression entraïna un vòte que li pòt participar tot utilizaire enregistrat ; pòdon èsser decidits : la supression, la conservacion, la fusion, lo desplaçament vèrs d'autres projèctes wikis, o lo renomenatge de las paginas concernidas. La règla de compte de las voses que preval es la quasi-unanimitat que visa a instaurar idealament un consensus o almens un debat vertadièr.

Cases particulars : violacion de dreches d'autor e imatges modificar

En cas de violacion de copyright averada o quitament solament sospechada, podètz depausar un senhalament sus Wikipèdia:Paginas sospechadas de violacion de copyright.

Pels imatges violant de dreches d'autor o qu'an pas lor plaça sus Wikipèdia, un procediment, similar al precedent, existís sus la pagina dedicada als Wikipèdia:Imatges de suprimir.

Blanquiment e « supression immediata » dins los cases evidents modificar

Quand la necessitat de suprimir una pagina es flagranta, per exemple quand conten un tèxt injuriós o se se resumís a un ensag de novelari amb doas o tres linhas sus los dessenhs remirables de son pichon fraire, es pas necessari de prepausar la pagina a la supression. Podètz dirèctament blanquir la pagina, valent a dire escafar son contengut en l'editant. Vòstre blanquiment deu imperativament èsser justificat amb precision dins la boita de resumit (escrivètz blanquit car gag/insultas/lenga marrida/charabia/etc)

Los administrators verifican periodicament amb l'ajuda de la pagina especiala « Articles brèus » la preséncia de paginas blancas – lor talha es de zèro octet – dins l'espaci enciclopedic, que suprimisson o restablisson aprèp aver complit totas las verificacions utilas. Per comprendre mièlhs lo foncionament d'aqueste esplech d'administracion, consultatz Wikipèdia:Procediment de supression de pagina. Mas la pagina especiala « Articles brèus » concernís solament las paginas d'articles, d'ont l'existéncia d'una procediment especific pels autres espacis de noms accessible dempuèi Wikipèdia:Demanda de supression immediata.

Cal notar que d'una part qual que siá pòt restablir una pagina blanquida, a partir de l'istoric, e que d'autra part una pagina suprimida pòt totjorn èsser restablida per un administrator (a l'excepcion dels imatges).

Divèrses cases Pagina de l'espaci principal (pagina d'article) Pagina fòra de l'espaci principal (discussion, "utilizaire:", "portal:", "wikipèdia:", etc.)
1- Creacion manifèstament aberranta (tèst, vandalisme, gag, etc.) facha per autrú. Se pòt causir entre : Redigir una demanda sus Wikipèdia:Demanda de supression immediata.
2- Pagina creada per error per lo demandaire, e que n'es lo sol contributor.
3- Redireccion que sa cibla es estada suprimida anteriorament sus paginas de suprimir, sens que siá possible de definir una cibla alternativa.
4-Redireccion creada per un renomenatge corregissent una fauta d'ortografia pauc correnta.
5- Demanda de supression d'una sos-pagina personala (e non pas de la pagina principala de l'utilizaire, perque los comptes d’utilizaires, un còp creats, pòdon pas èsser suprimits) (sens objècte)
6- Violacion de drech d'autor.
Listar sus Wikipèdia:Paginas sospechadas de violacion de copyright
Per totas las autras requèstas, mercé de listar las demandas de supression sus Wikipèdia:Paginas de suprimir. Seràn pas tractadas pel mejan del blanquiment o de Wikipèdia:Demanda de supression immediata