Un adult o adulte[N 1] es un individú qu'atenguèt lo desvolopament biologic maxim: venguèt de granda talha e capable de se reproduire. S'aplica a quina que siá espècia, subretot pels animals.

Òme adult.

Maturitat culturala modificar

Los umans an un procediment de maturitat mai long que la majoritat dels animals, de biais que pren fòrça temps per venir d'individús autosufisents. Lo periòde d'aprenendissatge es mai complèxe e inclutz la socializacion dins la comunautat d'origina. Se considèra qu'un uman es adult quan atenguèt la majoritat d'edat, un tèrme legal que varia segons los païses (en Espanha, França e Itàlia es de detz e uèit ans) e que se situa mai après la pubertat.

Èsser adult implica poder decidir de la seuna vida, trabalhar, fondar una familha, adquerir de bens i en democracia votar. Mas tanben inclutz de responsabilitats, coma la possibilitat de respondre dels delictes e anar en preson. Dins fòrça culturas lo passatge cap a la vida adulta se celèbra per un rite de passatge especific.

Nòtas e referéncias modificar

Nòtas modificar

  1. Variacion dialectala occitana. Adulte en lemosin; adult o adulte en lengadocian, gascon, provençau, e vivaroalpenc. Veire lo diccionari del Congrès. Adult en catalan.

Referéncias modificar